Otvorené: Uto - Pia: 08:00 – 15:30

Múzeum

Múzeum v Zemplínskych Hámroch je zriadené v kamennej murovanici – najstaršej budove v obci z 19. storočia, ktorá pôvodne slúžila pre ubytovanie vedenia železiarní. Od polovice 19. storočia bola táto budova využívaná ako hostinec pod vedením krčmára Matyasa Wieszbergera. V prvej polovici 20. storočia vlastnil hostinec Anton Barna a neskôr budova slúžila ako obecný dom služieb.

V múzeu – kamennej murovanici sú inštalované dve stále expozície. Expozícia, ktorá prezentuje históriu baníctva a železiarstva vo Vihorlatských vrchoch a etnografická expozícia, ktorá prezentuje ľudovú architektúru, poľnohospodárstvo, remeslá a ľudové odevy obyvateľov osady Josefsthal. Samostatné expozície sa nachádzajú v ďalších objektoch Hámorského náučného chodníka – v budove hámru je umiestnená expozícia kováčstva a hámorníctva a v replike štôlne v lokalite pod kameňolomom sa nachádza expozícia banskej činnosti.

Tieto expozície boli vytvorené v spolupráci so Slovenským technickým múzeom Košice, Zemplínskym múzeom Michalovce a Baníckym múzeom Pro Gonzengergwerk Sargans vo Švajčiarsku.

 

Na prízemí sa nachádza aj remeselná dielňa, ktorá slúži na tvorivé dielne, workshopy hrnčiarstva a workshopy tkania na krosnách. V podkrovných priestoroch múzea sa nachádza aj výstavná miestnosť pre účely krátkodobých výstav a taktiež vzdelávacia miestnosť, v ktorej počas školského roka ponúkame interaktívnu výučbu zameranú na históriu, etnografiu, výchovu k pozitívnemu vzťahu ku kultúrnemu dedičstvu a environmentálnu výchovu. Tieto aktivity sú určené najmä pre školy.