Otvorené: Uto - Pia: 08:00 – 15:30

Zhodnotenie letnej turistickej sezóny 2016

Letná turistická sezóna 2016 v Zemplínskych Hámroch trvala v mesiacoch máj až október. 

Turistické informačné centrum

Turistické informačné centrum (TIC) bolo po zimnej prestávke opäť otvorené 1.mája 2016 a jeho prevádzka fungovala do konca septembra. Otváracie hodiny TIC sme sa snažili maximálne prispôsobiť turistom a preto bolo tento rok otvorené od 7:30 – 15:00 hod, denne od pondelka do piatku, aj cez víkendy a sviatky (okrem dní, keď počasie veľmi neprialo turistike). Počas leta z obce Zemplínske Hámre vyrážalo na turistiku viac ako 3 660 turistov, z toho TIC navštívilo približne 1 435 ľudí, z čoho vyplýva, že 39% zo všetkých ľudí, ktorí prešli okolo budovy TIC využili aj jeho služby. Najčastejším cieľom turistov bol Sninský kameň a Morské oko. Turistov lákal aj najvyšší vrch Vihorlat a odbornú verejnosť hlavne rašeliniská v CHKO Vihorlat. Čoraz populárnejšia je aj cyklistika vo Vihorlatských vrchoch a využívanie vyznačenej cyklotrasy „Po sninskej úzkokoľajke“. Cyklistov sme napočítali viac ako 300, z toho najviac ich bolo v júni. Najvyšší počet turistov sme zaznamenali v mesiaci august. Na parkovisku zaparkovalo počas leta viac ako 1 260 áut.

 

 

Múzeum Zemplínske Hámre

Prehliadku v múzeu s odborným výkladom od mája do októbra absolvovalo približne 1 500 ľudí. Počas letnej sezóny bolo múzeum otvorené od utorka do piatku v čase od 10:00 do 16:30 hod a v nedeľu od 13:00 do 16:30 hod. Dvakrát denne prebiehala prehliadka aj s ukážkou činnosti buchara v budove hámra s možnosťou vyrazenia vlastnej pamätnej mince.

 

 

Najvyšší počet návštevníkov bol zaznamenaný v júni, čo bolo spôsobené pravdepodobne koncom školského roka, keď ešte prebiehala interaktívna výučba v múzeu a zaznamenali sme zvýšený záujem o klasické prehliadky pre žiakov materských a základných škôl.

 

 

Počas leta 2016 do obce prišlo vyše 5 000 turistov, ktorý sa zaujímali o prírodu vo Vihorlatských vrchoch, Hámorský náučný chodník a múzeum v murovanici a my tohtoročnú sezónu hodnotíme veľmi pozitívne. V súčasnosti fungujeme v zimnej prevádzke – TIC je zatvorené a múzeum má upravené otváracie hodiny. Aktuálne otváracie hodiny v múzeu sú k dispozícii na našej stránke v sekcii „Múzeum“.

Ďakujeme za priazeň a tešíme sa na ďalších turistov a záujemcov o banícku a železiarsku históriu v obci Zemplínske Hámre.

Tím HNCH