Otvorené: Uto - Pia: 08:00 – 15:30

Zima a vianočné obdobie na HNCH

Vianoce sú pre nás časom pokoja a radosti, pre našich predkov to bol magický čas. Vianočné obdobie sa spájalo s množstvom zvykov a tradícií, ktoré museli v rodine dodržiavať. Ak sa tak nestalo, do domu mohlo prísť nešťastie. Tradície, čary a vinše tak boli základom vianočného času. Pred aj počas celého vianočného obdobia nemohli chýbať príspevky na sociálnych sieťach o zvykoch a tradíciách z minulosti. Či už sa jednalo o stridžie dni alebo o jednotlivé sviatky počas Vianoc.                                                                                                                                                                                                    

Myslíme si, že treba si aspoň takouto formou spomenúť na tradície, aby aj mladiství a deti vedeli ako to niekedy v minulosti počas tohto obdobia bolo.

Pred vianočným obdobím sme sa rozhodli vyrábať hlinené vianočné ozdoby na predaj. Taktiež sme si pripravili  pre mamičky s deťmi workshop, kde by si mohli vyrobiť vianočné ozdoby na stromček podľa svojich predstáv. 

Fotogaléria: Výroba vianočných ozdôb

V nedeľu 4.12.2022 sa v našej obci konali Mikulášske trhy, ktorých súčasťou sme boli aj my s našim stánkom, kde sme predávali naše ručne tkané koberčeky, levanduľové vankúše , vianočné ozdoby  a propagačné predmety. S deťmi z našej materskej školy sme spoločne ozdobili náš vianočný stromček.

Každé dieťa si vyfarbilo svoju ozdobu, ktorú sami zavesili na stromček. Pod stromčekom si na záver našli sladký darček. 

Fotogaléria: Zdobenie vianočného stromčeka

Počas Silvestra sme ako každoročne otvorili naše turistické informačné centrum, kde sme  po výstupe na Sninský kameň turistom podávali teplý čaj, oddýchli si a podebatili.  V decembri sme vyhlásili výtvarnú súťaž pre deti  Duch Vianoc, kde ich úlohou bolo ľubovoľným  

spôsobom  vytvordielo, na ktorom zobrazia niečo bez čoho si nevedia predstaviť  Vianoce. Do súťaže sa zapojilo 40 detí, každé dielo bolo svojim spôsobom nádherné preto bolo veľmi náročné vybrať víťazov. Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo 29.1.2023 vo vzdelávacích priestoroch múzea. Víťazi boli odmenený vecnými cenami    a nakoniec sme si  vo výstavnej miestnosti prezreli všetky diela zapojené do súťaže.

Fotogaléria: Vyhodnotenie súťaže Duch Vianoc

 

Tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity strávené s Vami.