Otvorené: Uto - Pia: 08:00 – 15:30

Hámorská paráda

V čase najväčšej prosperity železiarne, v máji na sviatok Nanebovstúpenia Pána sa konala slávnosť hámorských robotníkov takzvaná „PARÁDA“. Po slávnostnom nástupe pracovníkov zaklali vola, ktorého potom kuchári varili vonku vo veľkých kotloch. Pilo sa pri tom víno, pochádzajúce pravdepodobne z viníc, ktoré vlastnili Rhollovci vo Vinnom. Prítomné tu bolo aj panstvo – dámy a páni zo Sniny. V tento deň robotníci tancovali s kontesami a páni so ženami ich robotníkov.

„Kedz bula Maša tedy na tom pľacu „Na stupene“ robotnici zrobili hoscinu zarezali vola, jednu bečku vina, potim mali kuharoch a kucharky vonka v kotloch. Potim prišli panove s kontesami a robotnici tancovali s kontesami a panove museli z ich ženami tancovac. Ale to im dobre išlo kym bulo vidno. Ale jak še zacmilo tag panove mušeli isc kontesy hledac a i hlopy ženy, bo jak še toto popilo ta co mali robic. Bo krakoch bulo veľo.“

Múzeum v spolupráci s obcou Zemplínske Hámre sa rozhodli túto tradíciu oživiť už v roku 2019. V roku 2020 sa kvôli opatreniam pandémie Covid-19 neuskutočnila.

 

 

Druhý ročník Hámorskej parády sa uskutočnil 12. septembra 2021 počas slnečného nedeľňajšieho poobedia vo vonkajších priestoroch múzea. Na ľudovú nôtu nám zaspievala FSk Gaštanka, ŽSS Hámorčanka a svojou hudobnou zložkou potešil aj ČIKO z Kamenice nad Cirochou, s ktorým návštevníci absolvovali aj jazdu na koni a sokoliarstvo. Prezentovali sa ľudové remeslá ako hrnčiarstvo v predstavení Košiar o.z, košikárstvo a rezbárstvo – Gaštanový koník a tkanie na krosnách – múzeum Zemplínske Hámre. V múzeu sa uskutočnila vernisáž výstavy Vihorlatské vrchy: Minulosť a súčasnosť, po ktorej návštevníci neodchádzali len zaujímavými informáciami od Mgr. Jána Bocana (história pošty a pohľadníc) a Petra Saba (Vihorlatské vrchy) ale mohli si sami vyraziť pamätnú mincu Hámorského náučného chodníka. Nechýbal ani stánok Hámorského náučného chodníka a semienkovne, kde sa návštevníci mohli dozvedieť informácie o semenárení, poprípade si vymeniť semienka. V ponuke boli aj prírodné živicové šperky od BellFrant – Handmade creations inspired by nature. Pre návštevníkov sa počas podujatia pripravovali tradičné zemiakové jedlá a nechýbala ani súťaž o najväčšiu „BANDURKU“ a súťaž v škrabaní bandurok. Na podujatí sme zaznamenali veľkú účasť nie len miestnych občanov ale aj návštevníkov z celého regiónu čo nás veľmi teší.

Fotografie z podujatia – https://www.zemplinskehamre.sk/web/fotogaleria.php?zobrazit=fotogaleriu&id=47